Het zaadje voor het idee om een cultureel centrum op te zetten, is al een tijdje geleden geplant en kwam rond december 2020 tot bloei. Vanwege de snel veranderende omstandigheden in de culturele sector kwam de groei van dat zaadje in een stroomversnelling. Door het wegvallen van de festivals die we vanuit Watdajel op de planning hadden staan, kwam er tijd vrij om na te denken over hoe wij onze toekomst voor ons zien. Daarin is het belangrijk om te weten wat ons drijft: Mensen met elkaar in verbinding brengen door middel van kunst en cultuur.

Noem het een ontmoetingsplaats, een broedplaats, een laagdrempelige plek voor makers en bezoekers, een culturele huiskamer, een vrijhaven, een creatieve hub, broeinest, kweekvijvers voor nieuw talent, bestuiving veld van verschillende kunstdisciplines. Een centrum, een verzamelplek, waar kunst, duurzaamheid  samenkomen en verbinding stimuleren bij de bezoeker door het organiseren van een scala aan activiteiten. Cultuurmakers moeten hierin een grote rol gaan spelen en ook de aandacht voor diversiteit staat hoog op ons lijstje.

Zo zullen er verschillende soorten culturele evenementen en activiteiten gaan plaatsvinden. Denk aan bijvoorbeeld een workshop Afrikaans dansen of een lezing over meditatie. Een avond met live wereldmuziek of een les in acteren.
De sfeer in het culturele centrum zal artistiek, groen, toegankelijk, licht en open worden: als het verlengde van de huiskamer van onze bezoeker. Tot onze doelgroep rekenen we mensen met een eigenzinnig, nieuwsgierig, avontuurlijk of innovatief karakter.

Een belangrijke focus van Watdajel is duurzaamheid. Wij houden ons bezig met het optimaal gebruik van materiaal door middel van hergebruik en Üpcycling. We denken veel na over keuzes die we nu maken met oog op een duurzame en groene(re) toekomst. Hiernaast willen we ook bijdrage aan sociale duurzaamheid, in de vorm van werk ervaringsplekken die we bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk dat er genoeg veilige plekken beschikbaar zijn waar mensen en hun talenten het beste tot uiting kunnen komen.